Klubbmästerskap 2022

Klubbmästerskap 2022

I samband med årsmötet den 19 mars hade en motion lämnats in av styrelsen angående klubbmästerskap på bana. Vi lovade att återkomma med mer detaljer angående detta.Vi korar i dagsläget klubbmästare i terräng samt på alla distanser men ska nu utöka även med bana.

Lite bakgrundsfakta: I början av 2000-talet hade vi KM på 10 km, KM bana samt KM terräng. Senast det kunde koras en KM-mästare (bana) på damsidan var 2003 (Katarina Eriksson före Helen Pahverk). Länge sedan alltså. Åren efter var det antingen en deltagare (=inget KM då det krävs minst två deltagare) eller ingen deltagare alls.
På årsmötet 2007 beslöts (på försök) att göra om så att KM på 10 km landsväg och KM bana togs bort och gjordes till ett hopslaget KM på alla sträckor. Man fick välja valfri kontrollerad tävling under året och sedan jämföres tiderna med IAAFs poängtabell. 2007 och 2008 korades en mästare alltså kvinnliga och manliga jämfördes tillsammans. Båda åren hade Katarina Eriksson mest poäng och blev mästare. Till 2009 blev det en ändring och det beslutades att kora en herr och en damvinnare efter protester att systemet var orättvist!? Utdrag från medlemsprotokoll 18 september 2007:  ”…orättvist att blanda herr- och damklassen och tycker att herrarna blir drabbande av poängsystemet…. Slutkommentaren av mötetKatarina kan ju inte hjälpa och behöva lida för att hon är så bra att hon slår killarna!”
Både 2008 och 2009 lämnades motioner in med tillägget att det skulle vara separat dam och herrklass av Katarina Eriksson. 2008 röstades motionen inte igenom men 2009 lyckades det. Nämnas kan sägas att det inte var Katarina som tyckte systemet var orättvist.

KM terräng har varit oförändrat genom åren.

Under alla år sedan 2007 har vi fortsatt arrangerat bantävling på hösten. Men när vi pratat om den har vi benämnt den KM-bana i alla fall. Glädjande har antalet kvinnliga deltagare ökat och därför har det beslutats att återinföra klubbmästerskap på bana. Eftersom vi har många veteraner i Sverigetoppen (även i Norden) så kommer det nu att läggas in en åldersdifferens så att även yngre juniorer eller yngre veteraner (som är på väg upp till toppen) ska kunna få en chans. Annars blir det omvänd åldersdiskriminering. I klubbens anda ska vi jobba för jämlikhet, gemenskap och inte diskriminera någon eller några. Differensen gör att några poäng läggs på ju äldre man är och på så sätt gynnas de yngre löparna.

Vi har ju sedan tidigare en KM-tavla (för terräng och alla distanser) där vinnarna får sitt namn på skyltar men hur ska vi nu göra med KM ban-vinnarna. Dom får inte plats på tavlan. Kanske ska vi sätta skyltarna på baksidan?! Någon som har ett annat bra förslag hur detta ska lösas? Lämna gärna förslag till styrelsen.

Har ni några frågor? Styrelsen 2022 står till förfogande.

/#aprilkommittén  (Oops, april, april)

KMTerrang2019 1
Arkivbild från KM terräng 2019 Foto: Ronnie Eriksson

KM-terräng blir först ut 2022, exakt datum meddelas senare. Håll utsikt på hemsidan. 

Du är här: Hem Artiklar - Övrigt - mm - Klubbmästerskap 2022